Bier van hier
Gastronomie en meer bepaald biercultuur zijn de laatste jaren in opmars. Kortrijk kent een rijke brouwtraditie en de laatste jaren komen er opnieuw heel wat brouwerijen en bierfirma's bij. Daarbij ook enkele bieren die ver buiten de stadsgrenzen gemeengoed zijn geworden. Denk maar aan 'OMER' en 'Martha'. Je zou ze zowaar het koningskoppel der Kortrijkse bieren kunnen noemen. Maar ook minder bekende pareltjes als 'Vie' of 'Goedendag' zijn zeker de moeite waard.
Visit Kortrijk werkte een brochure uit die je een kleine inkijk geeft in het volledige aanbod.
Omer Vander Ghinste
Toen Omer Vander Ghinste in 1892 begon met brouwen, bestonden merknamen nog niet. Om de bieren te promoten liet de brouwer daarom het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ aanbrengen in brandglasramen aan de cafégevels. Om die authentieke glasramen niet bij elke generatiewissel te moeten vervangen, koos hij ervoor om zijn eerstgeboren zoon ‘Omer’ te noemen. Zo worden al vijf generaties lang de brouwtradities én de naam Omer van vader op zoon doorgegeven. Omer Vander Ghinste is daarnaast één van de weinige Belgische brouwerijen die nog steeds actief is in het dorp van oorsprong. In dit geval zelfs letterlijk met hun Brouwtoren ‘onder de kerktoren’ van Bellegem. Het gebruik van de allernieuwste brouwtechnieken, in combinatie met het traditionele aspect van bier brouwen, maakt van Omer Vander Ghinste één van de toonaangevende brouwerijen van Vlaanderen. De bezoekers maken kennis met o.a. het Visitor Center, de oude en nieuwe brouwzaal, de nieuwe bottelarij en de brouwtoren met een uniek zicht op het omringende landschap. Tijdens en na de rondleiding is er een degustatie voorzien om de verschillende bieren te ontdekken.
The Brew Society
The Brew Society is een Belgische brouwerij waar craft en innovatie hand in hand gaan. Met gepassioneerde brouwers die dagelijks kwalitatieve en duurzame bieren willen brouwen, maar zich tegelijk ook willen amuseren, bieden ze een heuse ‘Lifetime Beer Journey’ aan. Een gamma die zowel de startende bierdrinker als de ontdekker van diverse, innovatieve bierstijlen kan bekoren. Naast de toegankelijke Martha signature-bieren brouwt de Society innovatieve bieren zoals de zure bieren SOSAB, de BIO bieren ‘Zeven Zonden’, het experimentele ‘Karma’ en de craft pils ‘Concordia’.
Stadsbrouwerij Ruimtegist
Brouwerij Ruimtegist is een microbrouwerij op het Buda-eiland, in het historisch hart van Kortrijk. Deze participatieve brouwerij werd opgericht door twee boezemvrienden om het ambachtelijke karakter van de craftbieren in de kijker te zetten. Door het gebruik van lokaal geproduceerde ingrediënten mikken ze vooral in productie en consumptie op de korte keten. Maar de brouwerij wil meer zijn, ze wil ook een ontmoetingsplek zijn die zowel laagdrempelig als creatief voor de dag komt.
Toye
De aanplant van enkele hopplanten in de tuin is de start van het bierverhaal van brouwerij Toye uit Marke. Reeds in 1998 worden weliswaar met een primitieve installatie de eerste bieren gebrouwen. Vanaf 2002 wordt het sterk blond type ‘Goedendag’ gebrouwen. Dit als herdenking aan 700 jaar Guldensporenslag. Deze primitieve installatie groeit uiteindelijk uit in 2009 tot de huidige installatie. Via zijn studies komt de hobbybrouwer terecht op het Labo Mouterij en Brouwerij van de KULeuven. Hier verdiept hij zich 6 jaar in onderzoek op bier en gist, en is hij tevens adviseur in verschillende brouwerijen. Ondertussen verzamelt hij tweedehandsmateriaal, en volgt ook een lascursus met het doel ooit zelf een brouwerij te starten. In 2009 start de constructie van de brouwketels en de installatie. Het verzamelde materiaal valt als een puzzel in elkaar en na 3 jaar sleutelen staat de huidige brouwerij klaar voor productie.
Halsbergh
Toen Philip Halsbergh (zelf brouwer van opleiding) zag dat zoon Emile en dochter Ella ook passie toonden voor het brouwersvak, begon het bij hem opnieuw te kriebelen. Na het volgen van een heropfrissingscursus was de blonde Halsbergh geboren. Een pittig bier, waar 3 hopsoorten zorgen voor een evenwichtige bitterheid en een aroma van citrusvruchten. Wat begon als hobby in de keuken, is geëvolueerd tot het commercialiseren en produceren van grote batches in externe brouwerijen. De Halsbergh 8.5% is intussen in de horeca van Kortrijk uitgegroeid tot een vaste waarde, dit dankzij alle lokale uitbaters die hen steeds gesteund hebben! Recent werd hun tweede biertje in de markt gezet: de Halsbergh 6.5%, iets lichter in alcoholpercentage, maar door zijn kruidig karakter op z’n minst even lekker als zijn zwaardere broertje
Beer I Like
Hier gaat het niet om zomaar een brouwfirma of brouwerij maar om een heus ‘brouwkoppel’. Lies weet wel waar het met de smaak naartoe moet, maar het is Pieter die de brouwstijl en het alcoholpercentage bepaalt. Hij koos voor aromatische hop in een tripel, kwestie van het alcoholpercentage hoog genoeg te krijgen voor bij een stevig gerecht, maar met een boeket dat subtiel genoeg blijft om niemand omver te blazen op een terras in de zon. Kleine batches worden thuis gebrouwen waarna het recept naar een andere brouwerij gaat voor grotere volumes.
Belgian Brew Brothers
Deze 2 schoonbroers besloten na jaren hobbybrouwen de stap te zetten naar een afgewerkt commercieel product. In 2017 kwam hun geesteskind Julia, genaamd naar de zus en echtgenote, ter wereld. Het resultaat is een fris, gebalanceerd, blond degustatieaperitief van hoge gisting. Het wordt gebrouwen met gerst- en tarwemout en heeft toetsen van Cascade en Amarillo hop die voor een fruitige neus en frisse smaak zorgen. De kleur is blond met een lichte troebel en een stevige schuimkraag. Er is een matige bitterheid en fluweelzachte afdronk waardoor het vaak als het ideale gebrouwen aperitief voorgesteld wordt.
Pottelbergh
Brouwfirma Pottelbergh voorziet een gamma aan artisanale Belgische bieren gebrouwen op hernieuwbare energie. Er wordt met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten gewerkt. Al de bieren worden enkel artisanaal gefilterd en zijn van hoge gisting met hergisting op fles.
Verduyn Bier
Verduyn Bier is ontstaan vanuit een passie voor bier en een fascinatie voor kleur. Wat als we onbevangen zouden proeven, met onze ogen dicht, om daarna een kleurrijk bier te zien staan? Henk Verduyn ging met deze vraag naar verschillende avontuurlijke brouwers. Samen zochten ze verrassende combinaties van kleur en de smaak van ambachtelijk, verfijnd bier. Alles begon met Black, een zwart bier met een rijke lichtgebrande smaak. Op reis in Bali waagde het gezin Verduyn zich nieuwsgierig aan een zwart ijsje. De heerlijk zoete smaak was een totale verrassing en had niets te maken met de kleur maar alles met het ingrediënt actieve kool. Deze prikkelende combinatie bleef Henk bezighouden en zo werd een wild project geboren: ambachtelijk bier dat je met een onverwachte kleur op het verkeerde been zet.