Sint-Michielskerk met Wonderbeeldje
Wonderbeeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninghe
Zo luidt het verhaal van dit wonderbeeldje: “Het Beeld van Maria van Groeninghe, Vermaerd door veel Miraeckelen is ghevonden gheweest ten jaere 1281 in eenen bosch door den Paus Martinus den IV, ende vereert aen Beatrix Gravinne van Vlaenderen int jaer 1285 de welke dan tot Roomen was ende het zelve naer Curterick ghebraght heeft.”
De legende gaat inderdaad dat gravin Beatrijs dit beeldje van een bedevaart uit Rome heeft meegenomen. Ze zou het hebben gekregen van de paus. Dat is twijfelachtig, omdat er in andere geschriften over het leven van de gravin met geen woord wordt gerept over een bedevaart naar Rome. Het blijft weliswaar een mooi fait divers. Dit prachtige 13de-eeuws gotische ivoren beeldje is te bezichtigen in de Sint-Michielskerk.. De band tussen het beeldje en de Guldensporenslag is dan ook niet min. Voor de veldslag zouden de Vlaamse troepen het Mariabeeldje met kind hebben aanroepen. Hun gebeden werden verhoord, en de Vlaamse troepen versloegen het Franse ruiterleger. Sindsdien wordt dit kunstige beeldhouwwerkje een ‘wonderbeeldje’ genoemd. Weliswaar is er geen zekerheid dat het beeldje toen al in Kortrijk was.
Sint-Michielskerk
Deze kerk werd in opdracht van de Jezuïeten gebouwd in 1607-1611 door Jan Persijn, ter vervanging van de 14de-eeuwse Heilige-Geestkapel. Het is een driebeukige basilikale kerk met een halfrond koor in het noorden en geflankeerd door twee torens. De stijl is laat-gotisch. In 1947 werd aan de kerk nog een kapel met drie koepels toegevoegd waar het wonderbeeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge vereerd wordt.