Guido

Stadsgroen Vlasakker

Stadsgroen Vlasakker

In juni 2024 opent het nieuwe Stadsgroen Vlasakker op Hoog Kortrijk. Weinig mensen wiens verleden, heden en toekomst meer verweven is met het domein dan buurtbewoner Guido Snoeck.

Familieband

Guido Snoeck is een gepensioneerde projectleider in de wegenbouw en omgevingsaanleg. Hij woont in de Klaverstraat, pal naast Vlasakker. Vanuit zijn woonkamer of tuin geniet hij elke dag van een adembenemend uitzicht. Maar de band van zijn familie met het domein gaat al veel verder terug: “Mijn verste herinnering dateert van zo’n 60 jaar geleden. De families Pollet, Vanderheeren, Debode en Vanneste waren in de omgeving goed vertegenwoordigde boeren. Ze bewerkten de gronden van het huidige Vlasakker en lieten de dieren grazen op de weides. Ook enkele bloeiende vlasakkers waren een jaarlijks terugkerend schouwspel. We spreken over de periode waarin de E3 (nu de E17) werd aangelegd, de ‘hallen’ (nu Kortrijk Xpo) werden gebouwd en de stad volop naar het zuiden keek voor de latere stadsontwikkeling.

Ook de onlangs afgebroken ‘kiekenpluimerij’ naast Vlasakker werd in deze periode gebouwd en uitgebaat door de familie. Mijn grootouders, Georges Pollet en Rachel Vanderheeren, naarstige boeren op een hoeve in de Bozestraat op Heule-Watermolen, waren net met pensioen gegaan. Hiervoor hadden ze een villa gebouwd in de Beekstraat. Maar onze pépé, die plots het boerenleven moest ruilen voor de rand van de stad, was op zijn Kortrijks gezegd ‘zijn handen afgesneden’. Enkele jaren voordien kon hij eigenaar worden van een boerderijtje met gronden en weiden op ‘t Hoge om zichzelf bezig te houden … maar vooral om alle dagen eens buiten te geraken, denken wij.

 

 

Guido

Plechtige communie

Georges kweekte er voor zijn en ons plezier ook pony’s. Op zondag en in de vakanties kwamen wij met de gehele familie ponyrijden en de boomgaard plunderen. De foto’s van mijn plechtige communie werden hier genomen, terwijl ik op zo’n pony reed. Op de achtergrond van de foto is het enige nog herkenbare de mooi geschoren meidoornhaag die diende als weideafsluiting. Dit is vandaag nog altijd dezelfde, inmiddels doorgegroeide haag, die het huidige Vlasakker jaarlijks trakteert op een wit boeket van meidoornbloemetjes. De foto illustreert verder het historische landschap van ‘t Hoge, gekenmerkt door zijn vruchtbare akkers waarop de talrijke boeren van Zuid-Kortrijk naarstig werkten. Helemaal beneden in het landschappelijk dal en langs de bomenrij loopt de Pietje Patersbeek, toen nog een open natuurlijke gracht.

Afbeelding

Van weides naar natuurgebied

De stadsontwikkeling moest in de loop der jaren de randgebieden aanspreken om aan de noden van de nieuwe tijden te voldoen. De gronden werden beetje bij beetje verworven door Stad Kortrijk. Gestaag werd er gebouwd aan de KULAK en Vives, kwamen er woonwijken en werden er bufferbekkens aangelegd om de inmiddels ingebuisde Pietje Patersbeek niet te overbelasten.

De aanzet van het gehele groenproject Vlasakker werd eigenlijk gegeven door de aanleg van de bufferbekkens. De biotoop die daarrond ontstond, samen met de oorspronkelijke groenaanleg, zijn brugjes en wandelpaadjes, zal nu ook integraal deel uitmaken van Vlasakker. Via het vlonderpad wordt de woonwijk Tarweveld rechtstreeks verbonden met deze bufferbekkens.

Een kunstenaar als buurman

Zelf kochten wij zo’n 30 jaar geleden een aangrenzend perceel, waardoor we nu uitkijken op de voormalige akkers van mijn voorvaderen. De gebouwen van het boerderijtje van onze grootouders werden verkocht aan mijn buurman Paul Van Rafelghem. Heel wat creatief werk van deze gerespecteerde Kortrijkse kunstenaar is dus op dat boerderijtje ontsproten … Een van die werken, ‘Gebonden marmer’, werd jarenlang tentoongesteld in de vijver aan Kortrijk Xpo en kreeg onlangs zijn definitief plaatsje in de velden achter de begraafplaats Hoog Kortrijk. Het werk is zo teruggekeerd naar de natuur en het landschap waar het ontstond.

Pluim voor ontwerpers

De gehele zone Vlasakker, die nu in verbinding zal staan met het natuurgebied rond de universiteit, de begraafplaats en het landschap daarachter, garandeert een natuurplek waar mens en dier alleen maar beter kunnen van worden. Het ontwerp van het nieuwe Stadsgroen verdient lof. De grote open ruimtes roepen de sfeer van weleer op. Nu al vinden dieren zoals fazanten, hazen en een hert hier hun thuis. Vanop de terrassen aan het water zullen de watervogels te bewonderen zijn en … wie weet kan er in de toekomst zelfs nog eens een verwijzing naar de vroegere landbouwactiviteit komen in de vorm van een bloeiende vlasakker of een hooiweide?

Meer info over Vlasakker

Horecatip

Wie na een bezoek aan Vlasakker zin heeft in een hapje of een drankje, kan terecht in taverne De Vlasblomme. De vroegere landbouwerswoning is nu een gezellig café en restaurant, dankzij de oude meubilering overgebracht uit een der oudste vlassersherbergen van de streek, ‘De Neerbeek’ in Bissegem. In de zomer lokt het zonnige terras heel wat bezoekers.

Meer info over De Vlasblomme

Afbeelding
De Vlasblomme

Zomerfietsroute langs Vlasakker

Vlasakker maakt deel uit van een uitgestrekte groenzone in combinatie met Lange Munte. Visit Kortrijk maakte een zomerfietsroute die je van 21 juni tot en met 8 september langs dit domein brengt. Je ontdekt er ook de kleurrijke keien van de expo 'Een KEI voor autisme' aan Sportcampus Lange Munte.

Opgelet: wie Vlasakker wil bezoeken, moet zijn fiets aan de ingang stallen.

Ontdek onze zomerfietsroute

Afbeelding
Mensen fietsen door het Preshoekbos